Ενώ παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, ένας λόγος για τον οποίο ορισμένα προγράμματα διατροφής λειτουργούν για ένα άτομο αλλά όχι για ένα άλλο, να έχει να κάνει με τη γενετική μας.

Η διατροφογονιδιωματική (Nutrigenomics) είναι ένα συναρπαστικό, ανερχόμενο πεδίο που χρησιμοποιεί γενετικές δοκιμές για να καθορίσει την αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων, διατροφής και υγείας. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στον εντοπισμό της ιδανικής διατροφής για κάθε άτομο.

Τι είναι η διατροφογονιδιωματική;

Η διατροφογονιδιωματική (Nutrigenomics) είναι η μελέτη της σχέσης μεταξύ γονιδιωματικής, διατροφής και υγείας. Το πεδίο περιλαμβάνει τόσο τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο ολόκληρο το σώμα ανταποκρίνεται στα μικροθρεπτικά και τα μακροθρεπτικά συστατικά, όσο και τη σχέση μεταξύ μεμονωμένων γονιδίων και αλληλεπιδράσεων μεμονωμένων γονιδίων/ενώσεων τροφής.

Τεχνικά, η διατροφογονιδιωματική αναφέρεται στο πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν το σώμα σου για να εκφράσει γονίδια, ενώ η διατροφογενετική αναφέρεται στο πώς το σώμα σου ανταποκρίνεται στα θρεπτικά συστατικά λόγω της υπάρχουσας γενετικής σύνθεσης.

Ποια είναι τα οφέλη

Ο γενετικός έλεγχος ως μέρος της διατροφικής συμβουλευτικής μπορεί να ρίξει φως σε ζητήματα που δεν μπορεί να κάνει ένα απλό ιστορικό υγείας. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από προδιάθεση σε καρδιακές παθήσεις μέχρι γιατί δεν χάνεις βάρος ενώ έχεις δοκιμάσει τα πάντα. «Ο γονιδιωματικός έλεγχος είναι πραγματικά χρήσιμος για όποιον θέλει να είναι προληπτικός σχετικά με την υγεία του», λέει η διαιτολόγος και πιστοποιημένη γονιδιωματικός γιατρός Andrea Chernus, MS, RD, CGMC.

«Οι γονιδιωματικές δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί υπάρχουν κάποιες καταστάσεις υγείας για έναν ασθενή, όπως και ποιος τρόπος διατροφής μπορεί να του ταιριάζει καλύτερα.»

Τι πληροφορίες θα πάρεις κάνοντας ένα διατροφογονιδιωματικό τεστ;

Εξετάζοντας τη γενετική σου σύνθεση, ένας επαγγελματίας υγείας, μπορεί να είναι σε θέση να σε συμβουλεύσει σχετικά με ορισμένα πρότυπα διατροφής που θα λειτουργήσουν ή δεν θα λειτουργήσουν καλά για εσένα. Για παράδειγμα, οι παραλλαγές γονιδίων μπορεί να

σημαίνουν ότι το σώμα σου δεν θα επωφεληθεί από μια vegan διατροφή ή δεν θα προσαρμοστεί καλά σε μια κετογονική δίαιτα λόγω του γονιδιώματος σου. Ένα διατροφογονιδιωματικό τεστ μπορεί ακόμη και να αποκαλύψει τις προσωπικές σου καλύτερες πηγές τόσο σε μακροθρεπτικά όσο και σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Take away:

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό, όχι μόνο στο σχήμα ή στον σωματότυπο, αλλά και σε γενετικό επίπεδο. Αν και η διατροφογονιδιωματική είναι ένας σχετικά νέος τομέας που εξακολουθεί να κερδίζει γενική αποδοχή, πολλοί ειδικοί στη διατροφή πιστεύουν ότι είναι το μέλλον της διατροφικής συμβουλευτικής.

Ως μέρος μιας ολοκληρωμένης διατροφικής φιλοσοφίας που εξετάζει ολόκληρο το άτομο, η διατροφογονιδιωματική θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή.

Φυσικά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως όσο πιο εξατομικευμένη είναι η προσέγγισή σε διατροφικό επίπεδο, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα!

Διαβάστε ακόμη:

3 διαφορετικά και ελαφριά σάντουιτς με κοτόπουλο για όλες τις ώρες

Amalfi: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πηγή: Savoirville