Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός υπενθυμίζει στην αντιπολίτευση τι είναι η «πραγματική λιτότητα»


Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κατηγόρησε την Πέμπτη την αντιπολίτευση ότι θέλει να πλήξει τη διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική αξιοπιστία της χώρας.

Ο Κόστα έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά την έναρξη της γενικής συζήτησης επί της πρότασης της κυβέρνησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, απαντώντας στην κριτική των κομμάτων ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αναπροσαρμόσει τους μισθούς σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

«Άκουσα τι λέει η αντιπολίτευση. Σχεδόν όλοι τους μας ζητούν να ενισχύσουμε τη διεθνή αξιοπιστία που έχουμε ανακτήσει τα τελευταία έξι χρόνια, αγνοώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα, και μερικοί από αυτούς ακούω να μιλούν – προς μεγάλη μου έκπληξη – για λιτότητα», είπε.

«Λιτότητα; Μόνο το βάρος της συνείδησης εκείνων που επέβαλαν περικοπές στον πορτογαλικό λαό, τις οποίες καμία οικογένεια δεν ξεχνά, μπορεί να δικαιολογήσει το επιχείρημα της λιτότητας», δήλωσε, λαμβάνοντας χειροκροτήματα από τα σοσιαλιστικά έδρανα.

Σε μια επίθεση στην πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο Αντόνιο Κόστα είπε ότι οι ψηφοφόροι «θυμούνται ακόμα πολύ καλά τι σημαίνει πραγματική λιτότητα».

«Αυτή που αποδυνάμωσε τον κοινωνικό μας ιστό, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες στη φτώχεια- αυτή που αύξησε βάναυσα το ποσοστό ανεργίας- αυτή που διέβρωσε τη δημοκρατία μας καταστρέφοντας την κοινωνική συνοχή και συμβούλευσε τους νέους να επιλέξουν άλλη χώρα. Αυτό δεν είναι το DNA μας, ούτε θα είναι η στρατηγική μας για την αντιμετώπιση των κρίσεων», είπε.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στον στόχο της κυβέρνησης να συνεχίσει να επιδιώκει τη δημοσιονομική εξυγίανση, ιδιαίτερα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

«Βρισκόμαστε σε αβέβαιους καιρούς, με τα επιτόκια να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, διότι αυτό είναι που διασφαλίζει καλύτερα τα συμφέροντα των πορτογαλικών οικογενειών και επιχειρήσεων», είπε.Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *