Τίμερμανς: «Ανέντιμη και ανεύθυνη» η κινδυνολογία για την επισιτιστική ασφάλεια


Η διασπορά φόβων για έλλειψη τροφίμων είναι «ανεύθυνη και ανέντιμη», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος κατηγόρησε τους επικριτές ότι χρησιμοποιούν τον πόλεμο ως «πρόσχημα» για να εκτροχιάσουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ για την πράσινη γεωργία.

Μεταξύ της εκτόξευσης των τιμών των λιπασμάτων και των εμπορικών διαταραχών, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τον αγροδιατροφικό τομέα σε σύγχυση, προκαλώντας ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια τόσο στο μπλοκ όσο και αλλού στον κόσμο.

Όμως ο φόβος αυτός είναι αβάσιμος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο.

«Είναι αρκετά σοβαρό το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι προσποιούνται ότι έχουμε κίνδυνο έλλειψης τροφίμων στην ΕΕ, κάτι που δεν ισχύει», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη (28 Απριλίου), προσθέτοντας ότι το να τρομάζουν τους ανθρώπους και να πιστεύουν ότι υπάρχουν προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι «ανεύθυνο και τόσο απίστευτα ανέντιμο».

Αν και ο Τίμερμανς αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αγορές σιταριού και αραβοσίτου, είπε ότι πρόκειται για «πρόβλημα διαχείρισης και χρηματοδότησης και όχι για πρόβλημα διαθεσιμότητας τροφίμων».

«Οι πολίτες μας ανησυχούν ήδη τρομερά για πάρα πολλά πράγματα. Ας μην προσθέτουμε στις ανησυχίες τους ψεύτικα προβλήματα που αποσκοπούν στη διασφάλιση μιας θέσης σε ορισμένους οικονομικούς τομείς», κατέληξε.

Καθώς υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί το ότι υπάρχει αρκετή τροφή για όλους, ιδίως στις ευάλωτες περιοχές της Αφρικής, επισήμανε ότι υπήρξε μια πολύ καλή σοδειά σιταριού και αραβοσίτου τόσο το χειμώνα, όσο και οι προοπτικές φαίνονται εξίσου ελπιδοφόρες για τη θερινή σοδειά.

Τα λόγια του απηχούν μια πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισιτιστική ασφάλεια που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης τροφίμων στην ΕΕ.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Επιτροπή να κάνει άλματα για την αύξηση της παραγωγής. Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «απλά συνετό να στηρίξουμε τους αγρότες μας να παράγουν περισσότερα τρόφιμα όσο μπορούν».

Αυτό περιλαμβάνει την προσωρινή άρση των περιβαλλοντικών μέτρων για τη μεγιστοποίηση της γεωργικής επιφάνειας που είναι διαθέσιμη για παραγωγή, μια κίνηση που έχει επαινεθεί από τους αγρότες, αλλά έχει καταγγελθεί από τις περιβαλλοντικές ομάδες εκστρατείας.

Ο πόλεμος χρησιμοποιείται ως «πρόσχημα»

Ο Επίτροπος προχώρησε επίσης ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας όσους αντιτίθενται στις φιλοδοξίες της ΕΕ για πράσινη γεωργία ότι χρησιμοποιούν τον πόλεμο ως πρόσχημα για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.

«Όσοι δεν συμπαθούσαν αρχικά τη στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» χρησιμοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πρόσχημα για να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν», δήλωσε, αναφερόμενος στη ναυαρχίδα της πολιτικής της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

Συγκρίνοντας τον αγροδιατροφικό τομέα με αυτόν της ενέργειας, ο Τίμερμανς επεσήμανε ότι ενώ ο πόλεμος αύξησε την ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα στις βιώσιμες φιλοδοξίες για τον αγροτικό τομέα – αλλά αυτός είναι ένας δρόμος που η ΕΕ «δεν πρέπει να ακολουθήσει», προειδοποίησε.

«Αν δεν καταλάβουμε ότι η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» είναι μια προσπάθεια να σωθεί η γεωργία και όχι να τιμωρηθεί, υπό το πρίσμα των καταστροφικών επιπτώσεων της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε πραγματικά λάθος στάση», είπε, καλώντας τους ευρωβουλευτές στην επιτροπή περιβάλλοντος να ενεργήσουν ως «σύμμαχος για να κρατήσουμε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» ενεργή».Διαβάστε τη συνέχεια: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *