Οι Πράσινοι της Γαλλίας θέλουν να «απαγορεύσουν» τα ιδιωτικά αεροσκάφη, ενώ η κυβέρνηση ζητά την απάντηση της ΕΕ


Ο εθνικός γραμματέας των Γάλλων Πρασίνων Ζουλιέν Μπαγιού ανακοίνωσε την Παρασκευή (19 Αυγούστου) ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την «απαγόρευση όλων των ιδιωτικών τζετ» το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση επιθυμεί μια απάντηση από την ΕΕ.

«Κάποιοι άνθρωποι είναι εντελώς αποσυνδεδεμένοι και παίρνουν το αεροπλάνο όπως άλλοι το μετρό», δήλωσε ο Μπαγιού στη γαλλική εφημερίδα Libération.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πλέον καιρός να «απαγορευτούν όλα τα ιδιωτικά τζετ. Το μέτρο αυτό θα είχε αντίκτυπο σε έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, με τεράστια οικολογικά οφέλη». Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει διακομματικό νομοσχέδιο για το θέμα αυτό το φθινόπωρο.

Αρκετοί λογαριασμοί στο Twitter με στόχο την παρακολούθηση των πτήσεων των ιδιωτικών τζετ των Γάλλων δισεκατομμυριούχων έχουν ανθίσει τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κορυφαίος λογαριασμός «I Fly Bernard», αναφερόμενος στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο και διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH, Μπερνάρντ Αρνό, επιδιώκει να δημοσιοποιήσει «τον οικοκτόνο τρόπο ζωής» των πλουσιότερων της Γαλλίας.

Στις 19 Αυγούστου, αποκάλυψε ότι το ιδιωτικό τζετ του ομίλου Bolloré πραγματοποίησε τρεις πτήσεις την ίδια ημέρα, απελευθερώνοντας 22 τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα- δηλαδή τις μέσες εκπομπές ενός αυτοκινήτου σε διάστημα 10 ετών.

«Όταν η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει τις εταιρείες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, στέλνει ένα σαφές μήνυμα: ατιμωρησία για τους πλουσιότερους», εξηγεί ο Μπαγιού. «Πώς μπορούμε να ζητήσουμε από τον πληθυσμό να καταβάλει προσπάθειες, αν οι πλουσιότεροι απαλλάσσονται από τα πάντα;»

Η κυβέρνηση θέλει ευρωπαϊκή δράση

Η κυβέρνηση έχει πηδήξει στο άρμα, καθώς είναι επιφυλακτική να στείλει διαφορετικά ένα μήνυμα «δυο μέτρων και δυο σταθμών», όπου οι κανόνες θα εφαρμόζονται διαφορετικά μεταξύ των πλουσιότερων και του υπόλοιπου πληθυσμού, ειδικά σε μια εποχή που η «ενεργητική νηφαλιότητα» βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Εάν η πλήρης απαγόρευση δεν αποτελεί επιλογή, ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien ότι είναι έτοιμος να «δράσει και να ρυθμίσει τις πτήσεις των ιδιωτικών τζετ».

Ο Μπον, πρώην υπουργός Ευρώπης, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει ενιαία σε αυτό το θέμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι «έχουν τους ίδιους κανόνες και ο αντίκτυπος μεγιστοποιείται». Σκοπεύει να προσθέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών τον Οκτώβριο.

Παραμένει ασαφές ποια είναι η πολιτική με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ο Κλεμάν Μπον λέει ότι είναι έτοιμος να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του συστήματος Fit for 55 ETS ώστε να συμπεριλάβει και τα ιδιωτικά αεροσκάφη. Εξετάζονται επίσης λιγότερο περιοριστικές επιλογές, όπως η δημοσιοποίηση όλων των πτήσεων ιδιωτικών τζετ.Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *