Ο Οσμάνι σχεδιάζει να πείσει τους πολίτες για τη συμπερίληψη της Βουλγαρίας στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας


Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για να πειστούν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδόνες να συμπεριλάβουν τους Βούλγαρους στο σύνταγμα της χώρας, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.

Τον Ιούνιο, μετά από δύο χρόνια αντιπαράθεσης μεταξύ της Βουλγαρίας, μέλους της ΕΕ, και της ελπιδοφόρας Βόρειας Μακεδονίας για γλωσσικά, πολιτιστικά και ιστορικά ζητήματα, επιτεύχθηκε συμφωνία σύμφωνα με την οποία η τελευταία θα συμπεριλάβει τους Βούλγαρους ως αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στο σύνταγμα, μαζί με διάφορα άλλα θέματα.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να αλλάξει το σύνταγμα, καθώς η αντιπολίτευση αντιτίθεται σθεναρά.

Το Euronews Albania ρώτησε τον Οσμάνι πότε θα πραγματοποιηθούν οι συνταγματικές αλλαγές.

«Κατά τη διάρκεια 16 μηνών, θα πείσουμε τους πολίτες γιατί οι συνταγματικές αλλαγές δεν είναι επιζήμιες για τη χώρα», είπε και πρόσθεσε: «Θυμάμαι ότι η συμπερίληψη στο σύνταγμα, όπως στην Κροατία, που συμπεριέλαβε κοινότητες και μειονότητες, ενίσχυσε την Κροατία, αυτό θα συμβεί και με τη Βόρεια Μακεδονία».

Ο Οσμάνι ασχολήθηκε με την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης που απαιτείται, δηλώνοντας ότι ελπίζει ότι η αλλαγή της κοινής γνώμης θα οδηγήσει στη συνέχεια σε πολιτικές αλλαγές.

«Έχουμε αντιστάσεις από τα πολιτικά κόμματα, αλλά οι μήνες θα μας χρησιμεύσουν ότι αυτές οι συνταγματικές αλλαγές θα ενισχύσουν τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Οσμάνι.

 Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *