Η Σλοβενία «υποστηρίζει απόλυτα» την είσοδο της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν


Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Tatjana Bobnar τόνισε, καθώς συναντήθηκε χθες με τον Κροάτη ομόλογό της Davor Božinović, ότι η Σλοβενία «υποστηρίζει απόλυτα» την είσοδο της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν, η οποία, όπως είπε, είναι δυνατή ήδη από την 1η Ιανουαρίου.

Οι υπουργοί συζήτησαν τις προετοιμασίες για τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων των δύο χωρών, η οποία, όπως είπε η Bobnar, είναι «κρίσιμη και πολύ σημαντική» για το πότε η Κροατία θα γίνει μέλος της ζώνης Σένγκεν.

Οι συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία βρίσκονταν σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια. Η Bobnar δήλωσε ότι τώρα έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τη συμφωνία.

«Φυσικά αναμένουμε από τους Κροάτες ομολόγους μας να διεξάγουν πλήρεις ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και να εκπληρώσουν όλα τα άλλα καθήκοντα που προβλέπονται από τη νομική τάξη του Σένγκεν», πρόσθεσε.

Τόσο η Bobnar όσο και ο Božinović συμφώνησαν ότι η ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Ο Κροάτης υπουργός τόνισε ότι η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων θα κάνει τα ταξίδια και τη ζωή πολύ πιο εύκολη για όλους.

Είπε ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς δύο χώρες των οποίων οι πολίτες ταξιδεύουν, κάνουν διακοπές και συνεργάζονται αμοιβαία τόσο πολύ όσο οι Σλοβένοι και οι Κροάτες.

«Γι’ αυτό είναι και στο χέρι των κυβερνήσεών μας να υιοθετήσουν καλές και ρεαλιστικές λύσεις για να προσφέρουν αυτό που περιμένουν οι πολίτες από εμάς, δηλαδή να συνεχίσουμε τη ζωή όπως πριν από την επιδημία και τη μεταναστευτική κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερη διοίκηση», είπε.

Όταν η νέα αριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση της Σλοβενίας ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο, υπήρχε φόβος στην Κροατία ότι η χώρα θα επιχειρούσε να σταματήσει την είσοδό της στη ζώνη Σένγκεν λόγω μιας συνοριακής διαμάχης που σέρνεται εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι αρχικές δηλώσεις των μελών της νέας κυβέρνησης της Σλοβενίας φάνηκε να δείχνουν ότι η επίλυση της συνοριακής διαφοράς θα χρησιμοποιούνταν πράγματι ως διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά τώρα φαίνεται ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει τελικά.Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *