Η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την περιοχή, σύμφωνα με μελέτη


Η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», στην οποία πρωτοστάτησαν η Σερβία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε συμβολικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πραγματικής συνεργασίας, σύμφωνα με ανάλυση του Rockefeller Brothers Fund.

Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», που παλαιότερα ονομαζόταν «Mini-Schengen», προβλέπει την εύκολη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών σε όλες τις χώρες μέλη. Επιπλέον, οι συμφωνίες θα διευκολύνουν θέματα όπως οι επενδύσεις, η διαμονή και η αναγνώριση προσόντων, ενώ παράλληλα θα επιδιώκουν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Όμως δεν έχουν πειστεί όλοι.

Μια μελέτη που συνέταξε το ίδρυμα διαπίστωσε ότι, ενώ οι εμπλεκόμενοι στην πρωτοβουλία λένε ότι θα λειτουργεί παράλληλα με τη διαδικασία του Βερολίνου και θα ενισχύσει ακόμη και τη συνεργασία, αυτό δεν ισχύει.

«Η συμπερίληψη της μισής ΒΒ6 στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμβολική πτυχή και στην πραγματική συνεργασία», διαπιστώνει η μελέτη, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία κινδυνεύει να αντικαταστήσει τον σκοπό της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς, η οποία αποτελεί μέρος της Διαδικασίας του Βερολίνου.

«Παρόλο που η πρωτοβουλία για τα «Ανοικτά Βαλκάνια» δεν προέκυψε απαραίτητα από απογοήτευση για τα ζητήματα της διεύρυνσης, οι εμπλεκόμενοι ηγέτες φαίνεται να καλωσορίζουν την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο πλαίσιο αυτής», αναφέρει η μελέτη.

Το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο δεν συμμετέχουν επί του παρόντος στη διαδικασία και παραμένουν επιφυλακτικές λόγω των φόβων ότι θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία τους προς την ΕΕ. Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, ανησυχούν για τη Σερβία.

Ο Άλμπιν Κούρτι, πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, έχει αντιταχθεί ανοιχτά στην πρωτοβουλία και τους στόχους της, ενώ η ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχει δηλώσει ότι απειλεί την ανεξαρτησία της. Το Μαυροβούνιο φάνηκε να είναι πιο περίεργο για τις προοπτικές, αλλά πιθανότατα θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες πολιτικές προκλήσεις.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις διαιρέσεις στην περιοχή, ιδίως μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ή Μαυροβουνίου και Σερβίας, και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις διαιρέσεις μεταξύ εκείνων που παραμένουν εκτός της πρωτοβουλίας.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ήταν προσεκτική στα σχόλιά της σχετικά με την πρωτοβουλία, χαιρετίζοντας την αυξημένη περιφερειακή συνεργασία, αλλά εξέφρασε την ενσωμάτωση, και η ευρωπαϊκή πορεία δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το φθινόπωρο του 2021, ο απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «ανθυγιεινό ανταγωνισμό» με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Άλλες πηγές στις Βρυξέλλες επανέλαβαν τη θέση που είχε προηγουμένως η ΕΕ ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Παρόλα αυτά, στην προκειμένη περίπτωση, το σχέδιο παραμένει ελλιπές όσο περιορίζεται μόνο στην Αλβανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *