Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι λεπτομέρειες για τις ασφαλείς μεταφορές σιτηρών στην Ουκρανία εξακολουθούν να επεξεργάζονται


Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε την Πέμπτη (28 Ιουλίου) ότι ελπίζει ότι η πρώτη αποστολή σιτηρών από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την Παρασκευή, αλλά οι «κρίσιμες» λεπτομέρειες για την ασφαλή διέλευση των πλοίων βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.

Ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι Τούρκοι, Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εργάζονται με μια ομάδα του ΟΗΕ σε ένα κοινό κέντρο συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη για να καθορίσουν τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας για τη συμφωνία που συμφωνήθηκε από τα τέσσερα μέρη την περασμένη Παρασκευή.

«Αυτή είναι μια λεπτομερής διαπραγμάτευση με βάση τη συμφωνία», δήλωσε ο Γκρίφιθς στα κράτη μέλη του ΟΗΕ σε ενημέρωση την Πέμπτη. «Αλλά χωρίς αυτές τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την ασφαλή διέλευση των πλοίων».

«Δεν βλέπουμε καμία κλίμακα να είναι πιθανό να συμβεί … χωρίς οι διαδικασίες μας να είναι σαφείς, κατανοητές από τον εμπορικό τομέα», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου.

Αναγνώρισε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αλλά δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει σημαντικά ζητήματα. Ο Γκρίφιθς είπε ότι μια πτυχή που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι οι ακριβείς συντεταγμένες των ασφαλών διαύλων ναυσιπλοΐας.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ασφαλιστές που καλύπτουν τα πλοία πρέπει να είναι σίγουροι ότι το ταξίδι είναι ασφαλές χωρίς απειλή ναρκών ή επιθέσεων τόσο για τα πλοία όσο και για τα πληρώματά τους. Αυτά συνήθως καλύπτονται από αποδεκτές ναυτιλιακές πρακτικές, γνωστές ως τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας.

«Το θέμα δεν είναι μόνο αν υπάρχει ένα πλοίο, ή δύο, ή τρία διαθέσιμα στα λιμάνια έτοιμα να ξεκινήσουν. Πρέπει να κινηθούν με ασφάλεια και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σαφείς για το πού ακριβώς είναι ο δίαυλος», δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού και η εισβολή της Μόσχας στη γείτονα έστειλε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, πυροδοτώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει οδηγήσει περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα».

Η συμφωνία αποσκοπεί στο να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση των φορτίων σιτηρών από και προς τα ουκρανικά λιμάνια, τα οποία έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για την παρεμπόδιση των αποστολών με την εξόρυξη των υδάτων του λιμανιού.

«Εμπορικά βιώσιμη»

«Ελπίζουμε … ότι οι πρώτες μετακινήσεις πλοίων θα πραγματοποιηθούν εντός ημερών – ελπίζουμε αύριο – από τα λιμάνια αυτά», δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Αν και ο Γκρίφιθς τόνισε ότι η επιχείρηση για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία είναι εμπορική -και όχι ανθρωπιστική- είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Σομαλία, όπου σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ανθρώπων αντιμετωπίζουν λιμό.

Είπε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ «εξετάζει ενεργά» την αγορά σιτηρών της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού, Φρέντερικ Κένεϊ από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, είχε συνάντηση με ασφαλιστές και ναυτιλιακές εταιρείες την Τετάρτη, δήλωσε ο Γκρίφιθς.

«Μου είπαν ότι ήταν ένα πολύ ενθαρρυντικό σύνολο συνομιλιών», είπε. «Είναι εμπορικά βιώσιμο».

Τα πλοία που θα πάνε να συλλέξουν σιτηρά θα επιθεωρούνται από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού σε τουρκικό λιμάνι «για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν λαθραία εμπορεύματα, ούτε όπλα που πηγαίνουν σε αυτά τα πλοία», δήλωσε ο Γκρίφιθς. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο κέντρο δήλωσε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν πιθανότατα σε αγκυροβόλιο βόρεια του Βοσπόρου.

Στη συνέχεια, οι παρατηρητές του ΟΗΕ και της Τουρκίας στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας θα διασφαλίσουν ότι τα σιτηρά θα φορτωθούν στα πλοία. Μια άλλη επιθεώρηση από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού αφού ένα πλοίο έχει φύγει από την Ουκρανία θα δικαιολογείται μόνο εάν παρεκκλίνει από το συμφωνημένο σχέδιο, δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Είπε ότι γνώριζαν από πολύ νωρίς στις διαπραγματεύσεις ότι η αποναρκοθέτηση των προσβάσεων στα ουκρανικά λιμάνια δεν επρόκειτο να λειτουργήσει, διότι θα έπαιρνε πολύ χρόνο – οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τις νάρκες είχαν υπολογίσει ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να γίνει σωστά.Διαβάστε τη συνέχεια: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *