Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αναβάλλει το σχέδια για τις πινακίδες κυκλοφορίας λόγω των εντάσεων με τη Σερβία


Το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να αναβάλει τα σχέδια που θα υποχρέωναν τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της χώρας να υποβάλουν αίτηση για πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδίδονται από την Πρίστινα, μετά από εντάσεις και μια σειρά από συζητήσεις με φορείς της ΕΕ και των ΗΠΑ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (1 Αυγούστου).

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βορρά χρησιμοποιούν πινακίδες και έγγραφα που εκδίδονται από τις σερβικές αρχές, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τους θεσμούς υπό την πρωτεύουσα Πρίστινα.

Αργά την Κυριακή οι διαδηλωτές στάθμευσαν φορτηγά γεμάτα με χαλίκι και άλλα βαριά μηχανήματα στους δρόμους που οδηγούν στα δύο συνοριακά περάσματα, το Jarinje και το Bernjak, σε μια περιοχή όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι αναγκάστηκε να κλείσει τα συνοριακά περάσματα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι θα δώσει στους Σέρβους μια μεταβατική περίοδο 60 ημερών για να αποκτήσουν πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, ένα χρόνο αφότου εγκατέλειψε την προσπάθεια επιβολής τους λόγω παρόμοιων διαμαρτυριών.

Αρχικά επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα (1 Αυγούστου), αλλά η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι θα αναβάλει την κυκλοφορία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα «πραγματοποίησε επαφές και συναντήσεις με αμερικανικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς παράγοντες».

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι από την 1η Αυγούστου, όλοι οι πολίτες από τη Σερβία που επισκέπτονται το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να παίρνουν ένα επιπλέον έγγραφο στα σύνορα για να τους χορηγηθεί άδεια εισόδου.

Παρόμοιο κανόνα εφαρμόζουν οι αρχές του Βελιγραδίου στους Κοσοβάρους που επισκέπτονται τη Σερβία.

«Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεσμεύτηκε να αναβάλει την εφαρμογή των δύο αποφάσεων της 29ης Ιουνίου 2022, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2022 … από τη στιγμή που θα απομακρυνθούν όλα τα οδοφράγματα και θα καθιερωθεί πλήρης ελευθερία κίνησης σε όλους τους δρόμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Παρά το γεγονός ότι το Βελιγράδι έχει τις ίδιες απαιτήσεις για το Κοσσυφοπέδιο, οι προσπάθειες επιβολής της εξουσίας της Πρίστινα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν πήγαν και τόσο καλά. Την Κυριακή έπεσαν πυροβολισμοί εναντίον της αστυνομίας, ενώ αρκετοί Αλβανοί ανέφεραν ότι δέχθηκαν επιθέσεις και επιτέθηκαν στα αυτοκίνητά τους στην τεταμένη βόρεια περιοχή.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούσαν για περισσότερες από τρεις ώρες στη Μιτρόβιτσα, μια πόλη με σερβική πλειοψηφία, και οι Σέρβοι έκλεισαν δρόμους κοντά σε δύο συνοριακά σημεία διέλευσης, με αποτέλεσμα η Πρίστινα να τα κλείσει και να συμβουλεύσει τους ταξιδιώτες να περνούν από άλλα σημεία.

Αργά την Κυριακή, η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι κάλεσε τους Σέρβους να μην υποκύψουν στην προπαγάνδα που στρέφεται εναντίον ενός απλού μέτρου αμοιβαιότητας.

«Το μέτρο της αμοιβαιότητας δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά υπέρ των πολιτών ανεξαρτήτως συνάφειας. Ως εκ τούτου, καλώ τους Σέρβους πολίτες της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου να μην πέσουν θύματα της προπαγάνδας του Βελιγραδίου».

Δήλωσε επίσης, ότι οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου εργάζονται σκληρά για τη διατήρηση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της κυκλοφορίας, προσθέτοντας το εξής: «Οι προσπάθειες του Βούτσιτς να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο, με μεθόδους του μέντορά του Πούτιν, θα αποτύχουν».

Πράγματι, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε για την αυξημένη ένταση αυτό που αποκάλεσε τα μέτρα ως «αβάσιμους κανόνες διακρίσεων» που επέβαλαν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Από τον Σεπτέμβριο 2021

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κυβέρνηση του Κούρτι απαίτησε από τα αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας να αποκτήσουν άδειες του Κοσσυφοπεδίου όταν περνούν τα σύνορα.

Η Σερβία αντέδρασε έντονα στέλνοντας στρατεύματα στα σύνορά της με το Κοσσυφοπέδιο και κινητοποιώντας διαμαρτυρίες μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Ενώ τα δύο μέρη υπέγραψαν μια προσωρινή συμφωνία -με τα οχήματα που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών να απαιτούν αυτοκόλλητα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να αποκρύπτουν τα ονόματα και τις σημαίες των χωρών- απέτυχαν να καταλήξουν σε μόνιμη λύση.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα είχε επίσης καλέσει τους Σέρβους που ζουν στο βορρά να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου αντί να χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα.

Έτοιμο το ΝΑΤΟ

Η KFOR, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ που έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει στη διατήρηση της εύθραυστης ειρήνης μετά το τέλος του πολέμου, εξέδωσε επίσης μια δήλωση.

«Η αποστολή KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά και είναι έτοιμη να παρέμβει εάν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα, σύμφωνα με την εντολή της».

Υπογράμμισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο του διαλόγου που διευκολύνει η ΕΕ στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

«Αυτό είναι κρίσιμο για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Δεν θα υπάρξουν πραγματικές προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια χωρίς τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών, το κράτος δικαίου, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία έχουν εμπλακεί σε διάλογο υπό την ηγεσία της ΕΕ για πάνω από μια δεκαετία, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων. Δυστυχώς, η πρόοδος είναι μικρή και οι περισσότερες από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί δεν έχουν εφαρμοστεί.

Η ΕΕ θεωρεί την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, το Βελιγράδι συνεχίζει να επιμένει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την πρώην επαρχία του, την οποία αποκαλεί Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια.

Εκτός από τη Σερβία, τα μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ισπανία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι η δράση της Πρίστινα ήταν συντονισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ότι «δεν θα υπάρξει καμία παράδοση, η Σερβία θα νικήσει».Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *