Η τουριστική βιομηχανία της Πορτογαλίας προετοιμάζεται για απεργιακές κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια


Η τουριστική περίοδος της Πορτογαλίας πρόκειται να κλονιστεί από μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ενός από τους πιο κρίσιμους μήνες του έτους, για αιτήματα σχετικά με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Εκατοντάδες πιλότοι της TAP Air Portugal διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας κατά των σχεδιαζόμενων περικοπών μισθών. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία απείλησαν με τριήμερη απεργία για τα τέλη του μήνα λόγω της μη καλυτέρευσης των συνθηκών εργασίας και την αύξηση των μισθών.

Οι περικοπές της TAP αποτελούν μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της αεροπορικής εταιρείας, η οποία επανεθνικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020. Το κράτος επενέβη για να σώσει τον ήδη προβληματικό αερομεταφορέα όταν οι περιορισμοί λόγω του κορωναϊού σταμάτησαν τα ταξίδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στη διάσωση με αντάλλαγμα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του στόλου της TAP και την παραχώρηση τόσο των χρονοθυρίδων προσγείωσης όσο και των χρονοθυρίδων απογείωσης.

«Η διοίκηση της TAP πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Τιάγκο Φαρία Λόπες, επικεφαλής του συνδικάτου των πιλότων της SPAC.

Η εταιρεία επιμένει να «κατηγορεί τους πιλότους για τη δεινή οικονομική της κατάσταση», δήλωσε στα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 500 ένστολοι πιλότοι της TAP συμμετείχαν στη διαμαρτυρία έξω από το αεροδρόμιο, δήλωσαν οι διοργανωτές.

Οι πιλότοι λένε ότι τους ζητείται να δεχτούν βαθύτερες μειώσεις μισθών από ό,τι οι άλλοι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας και η εταιρεία δήλωσε ότι λυπάται που δεν υπήρξε συμφωνία με τους πιλότους και τόνισε τη «δέσμευσή της να βρει λύσεις» για να κρατήσει την εταιρεία όρθια.

Προσεχείς απεργίες

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας (SINTAC) και η Ένωση Προσωπικού Εμπορικής Αεροπορίας (SQAC) δήλωσαν ότι θα απεργήσουν μεταξύ 19-21 Αυγούστου, ένα συνήθως πολυσύχναστο καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο για τα ταξίδια.

Κατηγόρησαν τη διαχειρίστρια εταιρεία αεροδρομίων ANA, η οποία διαχειρίζεται δέκα αεροδρόμια στην Πορτογαλία, μεταξύ των οποίων στη Λισαβόνα, το Πόρτο και το Φάρο, και τον γαλλικό όμιλο Vinci, ο οποίος ελέγχει την ANA, ότι αποκομίζουν καθαρά κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν καταβάλλουν αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζομένους τους.

Τα συνδικάτα ζήτησαν επίσης από την ANA και τη Vinci να λάβουν «επείγοντα» μέτρα για να εγγυηθούν ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.

«Μόνο κάνοντας αυτό (την απεργία) θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που λείπει από την εταιρεία εδώ και πολύ καιρό: κοινωνική σταθερότητα, σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και, βασικά, στους ανθρώπους», δήλωσαν τα συνδικάτα.

Σε ανακοίνωσή της, η ANA δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση των συνδικάτων να απεργήσουν, καθώς οι μισθοί αναθεωρήθηκαν τον Απρίλιο και δόθηκαν μπόνους στους εργαζόμενους. Η Vinci δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Η ANA θα συνεχίσει να προωθεί τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και θα συνεχίσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», δήλωσε η ANA.

Τα συνδικάτα εκπροσωπούν όχι μόνο μέρος του πληρώματος καμπίνας αλλά και υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης και άλλες εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα των αερομεταφορών.

Στη γειτονική Ισπανία, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προειδοποίησαν στις αρχές Ιουλίου ότι είναι πιθανό να προκηρύξουν απεργία εάν η κρατική εταιρεία αεροναυτιλίας Enaire δεν καταφέρει να προσλάβει περισσότερα άτομα για την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.

Οι εργαζόμενοι της Ryanair προκάλεσαν αναστάτωση σε πολλά ισπανικά αεροδρόμια τον Ιούλιο, όταν απήργησαν για αρκετές ημέρες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Αναμένεται να καλέσουν σε περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *