Το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των σουηδικών εκλογών


Το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» ξεπέρασε τη Δευτέρα στις δημοσκοπήσεις το κύριο κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της SVT/Novus που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (22 Αυγούστου), το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών έλαβε υποστήριξη 21,5%. Εν τω μεταξύ, το κύριο αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα των Μετριοπαθών προσγειώθηκε στο 17,4%.

Η νέα δημοσκόπηση σημαίνει ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας μετά τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον ηγέτη του SD Τζίμι Άκενσον να γίνει πρωθυπουργός.

Ωστόσο, υπό το φως της νέας δημοσκόπησης, ο Άκενσον πιέστηκε για το θέμα της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στη Σουηδική Ραδιοφωνία.

Ο ηγέτης του SD δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει καμία ανακοίνωση πριν από τις εκλογές, ούτε για το αν θα διεκδικήσει τον ρόλο του πρωθυπουργού αν η παράταξή του βγει πρώτη, ούτε για το αν το SD θα διεκδικήσει μια θέση σε μια μελλοντική δεξιά κυβέρνηση.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να καθίσω και να χαράξω κόκκινες γραμμές για το πώς θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουμε μετά τις εκλογές. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήμουν σε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό μόνος μου», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο P3.

Η σχέση μεταξύ των Μετριοπαθών και των Σουηδών Δημοκρατών αναφέρθηκε συχνά κατά την προεκλογική περίοδο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, έκλεισε την πόρτα στο να επιτραπεί στο ακροδεξιό κόμμα να συμμετάσχει το ίδιο σε μια πιθανή δεξιά κυβέρνηση, αλλά άνοιξε την περασμένη εβδομάδα το δρόμο για την επιρροή της SD στην πολιτική.

«Θέλω να τους δώσω μια σοβαρή προοπτική για την οποία θα συμφωνήσουμε πριν από την εκλογή της κυβέρνησης. Ότι έχουμε ένα κοινό όραμα για το τι θέλουμε να πετύχουμε και ότι έχουμε συγκεκριμένους στόχους», δήλωσε ο Κρίστενσον στη σουηδική εφημερίδα DN.

Η δημοσκόπηση της Novus έδειξε επίσης ότι οι σουηδικές εκλογές θα είναι απίστευτα αμφίρροπες, καθώς η διαφορά μεταξύ του δεξιού και του αριστερού μπλοκ είναι μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς και το Κόμμα του Κέντρου συγκεντρώνουν μαζί 49,6%, ενώ οι δεξιοί Μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες βρίσκονται ακριβώς στα πόδια τους με 49,3%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόνο μία έδρα από τις 349 χωρίζει τα κόμματα σε δύο μπλοκ.Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *