Το ολλανδικό κυβερνητικό πρόγραμμα εξαγοράς αγροτών μπορεί να μην συμμορφώνεται με την ΕΕ


Το νέο πρόγραμμα εξαγοράς της κυβέρνησης για την αποζημίωση των γεωργών, το οποίο αποσκοπεί στον τερματισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κοντά σε φυσικούς δρυμούς, ενδέχεται να μην συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ανέφεραν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης NL Times.

Το «γενναιόδωρο» πρόγραμμα εξαγοράς για τους αγρότες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους βρίσκεται σε σαθρό έδαφος και πηγές αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν, ανέφερε η ολλανδική εφημερίδα NRC. Το καθεστώς – γνωστό ως MGA2 – ενδέχεται να μην συμμορφώνεται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

Το καθεστώς MGA2 επικεντρώνεται στην αγορά και τον τερματισμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κοντά σε φυσικούς δρυμούς. Παρουσιάστηκε τον Μάρτιο από την υπουργό Φύσης και Αζώτου Χριστιάν βαν ντερ Βαλ, η οποία χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό «εξαιρετικά ελκυστικό». Το MGA2 θα αντικαταστήσει το αρχικό καθεστώς MGO και προσφέρει μεγαλύτερη αποζημίωση στους γεωργούς που συμμορφώνονται. Το νεότερο καθεστώς δίνει επίσης στους αγρότες την ευκαιρία να συνεχίσουν την επιχείρησή τους αλλού, κάτι που δεν προσέφερε το καθεστώς MGO.

Και τα δύο καθεστώτα αποσκοπούν στην εξαγορά κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που εκπέμπουν πολύ άζωτο και βρίσκονται κοντά σε ευάλωτες φυσικές περιοχές.

Το καθεστώς αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος της τρέχουσας πολιτικής του Υπουργικού Συμβουλίου για το άζωτο, η οποία αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αζώτου στο μισό έως το 2030. Το υπουργικό συμβούλιο έχει διαθέσει 24,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη αυτού του στόχου και 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των γεωργών στο καθεστώς εξαγοράς MGA2.

Σύμφωνα με το NRC, η ΕΕ έχει ανησυχίες σχετικά με το MGA2. Πηγές του NRC αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι αγρότες που θα συμφωνήσουν με το πρόγραμμα μπορεί να μετακινηθούν στο εξωτερικό σε άλλες χώρες της ΕΕ και να εκτοπίσουν τους ντόπιους αγρότες από την αγορά, κάτι που θα διαταράξει την ευρωπαϊκή αγορά και δεν επιτρέπεται.

Το καθεστώς MGA2 έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη, δήλωσε στο NRC εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων.Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *