Διαμάχη για την υποστήριξη του PKK στη σουηδική αριστερά


Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι δεν θέλει να συμπεριλάβει το Κόμμα της Αριστεράς σε μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της Τετάρτης, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την εγγύτητα του κόμματος με την τρομοκρατική οργάνωση PKK.

Η Άντερσον δήλωσε την Τετάρτη στην εκπομπή SVT ότι μετά τις επερχόμενες εκλογές το κόμμα της δεν σκοπεύει να συνάψει συμμαχία με το κόμμα της Αριστεράς, εν μέρει λόγω του εφησυχασμού του με την κουρδική οργάνωση PKK.

Η κουρδική αντάρτικη οργάνωση PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η περικοπή των υποτιθέμενων δεσμών των κυβερνήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την οργάνωση αυτή ήταν στο επίκεντρο της διπλωματικής διαμάχης για το τουρκικό βέτο στις αιτήσεις των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι καθόλου η πρώτη μου επιλογή. Είμαι επιφυλακτική απέναντί της, ειδικά τώρα που ανεμίζουν σημαίες του PKK. Στα μάτια μου, δεν είναι κάτι που δημιουργεί κυβερνητική αξιοπιστία, καθώς πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε η Άντερσον στην SVT.

Η πρωθυπουργός αναφερόταν στο γεγονός ότι τρία μέλη του κόμματος της Αριστεράς πόζαραν με σημαίες του PKK στο Almedalen, μια σημαντική πολιτική συγκέντρωση της Σουηδίας το καλοκαίρι.

Επικοινωνώντας με τη EURACTIV, το Αριστερό Κόμμα επανέλαβε τα λόγια του επικεφαλής του κόμματος Νόοσι Νταντγκοστάρ, ο οποίος πιστεύει ότι η Άντερσον χρησιμοποιεί το PKK ως «πρόσχημα» και ότι η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών «πάει δεξιά», καθώς «φλερτάρει» με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακά δεξιοί.

«Όταν η Άντερσον είχε την επιλογή να πάει αριστερά ή δεξιά, επέλεξε να πάει δεξιά», δήλωσε ο Νταντγκοστάρ στο SvD, προειδοποιώντας για «επιδείνωση της ασφάλειας των θέσεων εργασίας και συνέχιση της ιδιωτικοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης, των σχολείων και των κοινωνικών υπηρεσιών» εάν το κόμμα της καταλήξει στην αντιπολίτευση.

Και τα δύο κόμματα έχουν ωστόσο ασυμβίβαστες θέσεις σε ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην οποία το Αριστερό Κόμμα είναι σταθερά αντίθετο. Επικρίνει έντονα τη συμφωνία που έκανε η Σουηδία με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου για την «πρόληψη των δραστηριοτήτων του PKK», προκειμένου να λάβει την τουρκική έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αυτή, η Σουηδία και η Φινλανδία «θα αντιμετωπίσουν ταχέως και διεξοδικά τις εκκρεμείς αιτήσεις της Τουρκίας για απέλαση ή έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία», γεγονός που με τη σειρά του έχει προκαλέσει φόβους για απελάσεις Κούρδων αντιπάλων του σημερινού τουρκικού καθεστώτος.

Σε απάντηση, η Άντερσον επέμεινε ότι η Σουηδία «θα εργάζεται πάντα σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία και τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις», υπονοώντας ωστόσο ότι «αν δεν εμπλέκεστε στην τρομοκρατία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε».Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *