Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός αποδέχτηκε την παραίτηση της υπουργού Υγείας


Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίντο, υπέβαλε την Τρίτη την παραίτησή της επειδή θεωρεί ότι «δεν είναι πλέον σε θέση» να ασκήσει το λειτούργημα, παραίτηση η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

«Η υπουργός Υγείας, Μάρτα Τεμίντο, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της στον πρωθυπουργό επειδή πιστεύει ότι δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στο αξίωμα», αναφέρει σημείωμα που εστάλη από το υπουργείο στην εφημερίδα μας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Λίγα λεπτά αργότερα, ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι ο Αντόνιο Κόστα έλαβε το αίτημα παραίτησης, προσθέτοντας ότι «σέβεται την απόφαση και αποδέχεται το αίτημα, το οποίο έχει ήδη κοινοποιήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Αντόνιο Κόστα ευχαρίστησε «για όλο το έργο που επιτέλεσε» η Μάρτα Τεμίντο, «πολύ ειδικά κατά την εξαιρετική περίοδο της καταπολέμησης της πανδημίας Covid-19».

Το σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι η εκτελεστική εξουσία «θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την ενίσχυση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται στους Πορτογάλους».

Πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό δήλωσε στη Lusa ότι η αντικατάσταση του υπουργού «δεν θα είναι γρήγορη», προσθέτοντας ότι ο Αντόνιο Κόστα θα ήθελε η Τεμίντο να ολοκληρώσει τη διαδικασία ορισμού του νέου εκτελεστικού συμβουλίου της εθνικής υπηρεσίας υγείας.

Σύμφωνα με την κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης της χώρας, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), η παραίτηση είναι «καθυστερημένη» και αντιπροσωπεύει την «αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για την υγεία».

Το κόμμα υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για «νέες πολιτικές» στον τομέα και όχι για νέους πρωταγωνιστές.

Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι «όσοι θέλουν αλλαγή πολιτικής πρέπει να ρίξουν την κυβέρνηση», θεωρώντας ότι η αντικατάσταση ενός μέλους της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Υγείας, θα αποτελούσε αλλαγή «προσωπικότητας, ενέργειας ή στυλ».

«Μου φάνηκε αστείο μέχρι που είδα τους κύριους επικριτές της κυβέρνησης να λένε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η αλλαγή πολιτικής. Όποιος θέλει αλλαγή πολιτικής πρέπει να ρίξει την κυβέρνηση», είπε.

Για τον Κόστα ο θάνατος μιας εγκύου γυναίκας που μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Σάντα Μαρία ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στο αίτημα παραίτησης.

«Για κάποιον που ήταν υπουργός Υγείας σε μια περίοδο τόσο δύσκολη όσο αυτή που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος θα έθετε κόκκινη γραμμή στην ύπαρξη θανάτων σε μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε υπηρεσίες που βρίσκονται υπό τη φροντίδα της», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Μάρτα Τεμίντο ξεκίνησε τα καθήκοντά της ως υπουργός Υγείας τον Οκτώβριο του 2018.

Η απερχόμενη υπουργός είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Διεθνή Υγεία από το Ινστιτούτο Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση και τα Οικονομικά της Υγείας από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα και πτυχίου Νομικής από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα.

Υπήρξε υπουργός κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών με επικεφαλής τον σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα.

Η Μάρτα Τεμίντο ήταν επίσης αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβόνας και πρόεδρος του συμβουλίου οδηγιών της Κεντρικής Διοίκησης του Συστήματος Υγείας, καθώς και μέλος των διοικητικών συμβουλίων πολλών νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κατά τη διάρκεια των θητειών της, η Μάρτα Τεμίντο βρέθηκε στο επίκεντρο της διαχείρισης της πανδημίας, η οποία ξεκίνησε το 2020, αλλά πέρασε και από αρκετές αντιπαραθέσεις. Πρόσφατα, το κλείσιμο των μαιευτικών υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών σε αρκετά νοσοκομεία λόγω έλλειψης γιατρών για την κάλυψη των προγραμμάτων άσκησε πίεση στην επιτροπεία.Πηγή: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *