Το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαλεί τη Βουλγαρία για ανεπαρκή καταπολέμηση της διαφθοράς


Υπάρχει μια εντυπωσιακή αντίθεση μεταξύ του επιπέδου της διαφθοράς στη Βουλγαρία και του χαμηλού ποσοστού ερευνών και καταδικαστικών αποφάσεων, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης GRECO για την καταπολέμηση της διαφθοράς για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στη Βουλγαρία, υπάρχει μια «εντυπωσιακή αντίθεση μεταξύ του αντιλαμβανόμενου επιπέδου διαφθοράς στη χώρα από τη μία πλευρά και του πολύ χαμηλού ποσοστού ερευνών και καταδικαστικών αποφάσεων για αδικήματα διαφθοράς σε βάρος ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων», αναφέρει ένα από τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της Βουλγαρίας είναι σίγουρα μη ικανοποιητικά και ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας. Η έκθεση της GRECO έρχεται με φόντο τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Βουλγαρία και μια ακόμη αναμενόμενη αποτυχία στις προσπάθειες σχηματισμού κανονικής κυβέρνησης.

Πριν από τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τερμάτισε de facto την ειδική παρακολούθηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία.

Η Επιτροπή έκανε το ίδιο για τη Ρουμανία μόλις τον Δεκέμβριο του 2022, παρά τα πολύ καλύτερα αποτελέσματα του Βουκουρεστίου. Τώρα η Ολλανδία επιθυμεί η Βουλγαρία να υποβληθεί και πάλι σε παρακολούθηση ως προϋπόθεση για την είσοδο στη Σένγκεν.

Η έκθεση της GRECO εξετάζει την καταπολέμηση της διαφθοράς κατά το περασμένο έτος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη καταδικαστικών αποφάσεων δεν οφείλεται καθόλου στο κλείσιμο των ειδικευμένων δικαστηρίων και εισαγγελικών γραφείων. Αυτή είναι η θέση του Βούλγαρου επικεφαλής εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, ο οποίος εδώ και μήνες λέει ότι η κατάργηση των δύο θεσμών έγινε υπέρ του οργανωμένου εγκλήματος.

Η GRECO έγραψε ότι ο λόγος για την αναποτελεσματική δίωξη των υποθέσεων διαφθοράς οφείλεται στην «προφανή έλλειψη αποφασιστικότητας για τη διεξαγωγή ολοκληρωμένων ερευνών και την παραπομπή των υποθέσεων σε δίκη, σε συνδυασμό με πιθανή αθέμιτη επιρροή στην εισαγγελία και εντός αυτής».

Πηγή: euractiv.gr